Home » Мнение » Супергероите в борба с глобализацията!

Супергероите в борба с глобализацията!

В следващите редове няма да навлизам в излишните полемики относно обрисуването на паметника на съветската армия. Още когато видях какво се е случило с него написах, че се надявам анонимният автор да е имал някакво по-особено послание. Все повече се замислям, че обрисуването на войниците не е просто готино и шарено, но и много силно.

Паметникът гласи „На съветската армия освободителка от признателния български народ“ и ни напомня за една окупация, външен военен преврат и 45 години репресивен комунизъм. За негови лица най-високо стоят един съветски войник и малко по-ниско българско семейство – мъж, жена и бебе. От страни в основата на паметника стоят въпросните военни, които бяха изрисувани. Руските герои – дребните хора, спечелили войната, изпращани неведнъж от Сталин на смърт. (Русия печели с невероятно много жертви). Както и да е, десет години след окупацията на страната, отсъдена на Русия при подялба на Балканите със САЩ, управниците правят този огромен паметник и то в центъра на столицата.

Днес, 21 години след падането на комунизма един, най-вероятно млад, автор ни показва много добра съпоставка. За да сме „в крак с времето“ е редно да сменим руските герои с американски такива. Един вик срещу глобализацията, извираща от САЩ. На мястото на героите на старите окупатори стоят символите на Макдоналдс, на Кока Кола (Дядо ви Коледа си е точно такъв) и седем анимационни супер герои, с които децата биват отглеждани от спокойните си родители. Героите на едни окупатори (държавни) са заменили героите на едни други окупатори, които с глобализацията си уеднаквяват по абсурден начин света. Нашият автор всъщност беше сравнен от Дейли Мейл с Банкси, един анонимен британец, който с графитите си се опитва да опомни хората за това в колко абсурден свят живеем – ето ако ви е интересно и линк – www.banksy.co.uk

Не знам, дали съм прав. Може сега авторът на този великолепен шарж да чете това и да се смее какви глупости измислят от творбата му, но наистина се надявам, че е търсил подобно социално послание.

Шарж на Банкси

Снимките са от Wikipedia и www.banksy.co.uk

8 Responses to Супергероите в борба с глобализацията!

 1. Приятел, между комунизацията на света и неговата глобализация разликата е колкото от земята до небето. Да се приравняват тия два процеса е некоректно от всяка една гледна точка; иначе, разбира се, е примамлива една такава съвсем повърхностна аналогия. Ще се опитам да помогна на такива като теб, та белким осъзнаете за какво всъщност става дума.

  „Героите“ или образите на глобализацията – Мики Маус, Кока Кола, Батман, дядо Коледа и пр. – нямат нищо общо с героите на комунизацията, които, както е известно, са въоръжени с автомати „Калашников“ и „Шпагин“, возят се на танкове, премазват всеки порив към свобода и демокрация, правят концлагери за „другоячемислещите“ и убиват всичко свободолюбиво, мислещо, смело и достойно. Тъй че героите на глобализацията да се сравняват само, камо ли пък да се турят на мястото на комунистическите варвари, е не просто глупава идея, ами трябва и да се признае, че зад нея стои най-ужасна ценностна обърканост и неизбистреност. Защото е неоправдано от всяка една гледна точка сравняването на победното шествие на свободата из целия свят – което враговете на свободата, т.е. левичарите, наричат „глобализация“ или „американизация“ на света! – с онази агресивна и кървава комунистическа експанзия, от която пострада толкова много цялото човечество, в това число пострадахме особено много ние, българите.

  Враговете на свободата обаче, разбира се, не се свенят да прибягват до всякакви, дори и най-гнусни методи, та да заличат коренната разлика между победното шествие на свободата по света и възхода на ужасната комунистическа напаст, на която се оказаха жертва много стотици милиони хора по света. Опитайте се да си представите разликата между страните, в които се е установило господство на „американските глобалисти“, и страните, пострадали от комунизма. Давате ли си сметка за огромната разлика между Южна и Северна Корея? Ами между Западна и Източна Германия? Ами между целия „Западен блок“ и т.н. „социалистически лагер“, който наистина си беше лагер и казарма във всяко едно отношение?! (ОЩЕ >>>)

  • Г-н Грънчаров, нима глобализаторския фашизъм на новите „демакрати“ е по-малко гаден от комунизма?!?… Една диктатура се смени с друга. Онази поне беше явна. А тази мимикрира. Да, тези са по-добри в манипулацията, съгласен съм. Само че ние още не сме достигнали нивото на пълно продухване на мозъка като американците. Все още можем да мислим – поне някои от нас.

  • Боже! Грънчаров пак започва! „Победното шествие на свободата“… Така е. Свободата трябва да се налага със самолетоносачи, касетъчни бомби и окупация на териториите, които не желаят да се „освободят“. Особено ако са богати на петрол или са на стратегическо място.

  • Атанас Кесов

   Прав сте, г-н Грънчаров, пропуснахте само да извикате с патос: „Зиг Глобализация“ !!!

 2. Лили Атанасова

  Идеята с изрисуването на паметника е безумна и тъжна – като цялото ни т.нар. гражданско общество. И на мен ми се иска посланието да беше това, да осмиваше настоящето ни робуване на поредната велика сила и сляпо отрицание на всичко друго. Ние сме си били сателити открай време и то от онези дето все се бият в гърдите, подчертавайки този факт. На Русия, на САЩ – все тая. Но много дълбоко се съмнявам, че това е имал предвид т.нар. артист – по-скоро си мисля, че е криворазбрана идея за бунт, която само ни прави за посмешище. А относно „просветителния“ коментар – аз мисля, че аналогията е напълно адекватнa. Аксиомата в международните отношения е, че щатите, за разлика от всички останали предишни доминиращи сили, разчита главно на soft power – именно робуването на културни и социални символи като Роналд Макдоналд. Ама нищо де, поколенията преди нас са ги избивали в трудови лагери, нас ни обезвреждат с хамбургери.

 3. Христо

  Към Ангел:

  когато отидеш много надясно се връщаш обратно отляво.Това е вярно и за политиката за съжаление.Когато смениха(бях едва на няколко месеца не съм пряк свидетел) репресиите на комунизма с демокрацията да не би всичко да се нареди?Пак сме роби само че на друго и ако автора действително е имал тези мнения мисля че това което е направил е наистина похвално.Заменихме едните си герои с други и за съжаление все още не съм видял да са ни направили щастливи.А което е по странно е че все още има цензура и свободната реч,не е чак толкова свободна.Някой гони дребните хора за глупости като пиратство, а се пускат на свобода сутеньори,убийци и крадци политици.

 4. Филип Каролев

  Аз като ценител на графити изкуството адмирирам идеята и реализацията. Вярно, че е незаконно. So what? Имаме си нова „Хамериканшка“ зависимост, преди зависихме от социализма. Значи е време да се сменят и героите. Ние сме свикнали да зависим така че не виждам нищо нередно. Навремето като ученик четях по двадесет книги по списък през лятната ваканция. Сега децата имат фейсбък скайп и не са прочели дори програмата за телевизията днес. Деградацията е факт. 10 годишни влизат в болница с алкохолно отравяне а преди като се напиеш на абитуриентския бал си беше геройство. Незнайният художник протестира, има какво да каже и да покаже, и го е направил.

 5. Андреа Р.

  Егати дългите коментари, мързи ме даже да ги прочета! Паметника, преди беше мавзолей на „Социализъмъ“, направиха го як и можеше да стане атракция, която да привлича туристите, а комунистите веднага наредиха да го изчистят. Ми изкуство бе хора, – изкуство! Ето аз съм на 13, и веднага може да почнете да ме оплювате! Евала!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*