Така ще я оправим обсерваторията в Рожен


– Не, не, не ставай, няма нужда. Виждам, си ме чакал известно време. Трябваше да оправя една дреболия.
-Да ти сипя ли? Е, нищо, аз ще си налея.

– И как викаш са звездите, растат ли? Хе, хе.
– Метеорите и те викаш, добре. Добре, добре, ама падат. Някоя планетка нещо за кръщаване няма ли? Племенникът ми се казва Бойко и ще е чудесен подарък за рождения му ден. То момчето заслужава, с това име колко поръчки ми докара само не е истина.

– Е, как за какво съм те извикал, по работа. И не ми говори на Вие. Тука сме само наши хора, искаме да помогнем на обсерваторията. Кажи сега какво ви трябва.
– Чакай бе, чакай, за какви пари говориш. Ние сме строителна фирма, не банка. Пари нямаме. Нали там по телевизията казаха, че от 30 години не ви е правен ремонт?

– Какво чакате, ние ще ви го направим. Трябваше да дойдете по рано. Какво ви трябва? Дограма, малко плочки, стиропор, пастелни цветове, мрамор ще докараме за залата с телескопа, имам едни приятели, сега имат в повечко, ще го оправим. Роженската обсерватория ще стане не най-голямата в Югоизточна Европа, ами и НАСА ще ни завижда.

– Не ти се подигравам бе, човеко. Ще намерим пари, щом ние сме се хванали пари ще се намерят. Магистралите са малко умряла работа, това със санирането и то ялова работа се оказа, ама бизнесът се пренасочва. Строят се зали, стадиони, що да не строим и обсерватория. Само изпълни това с планетата, кръстена на племенника ми и пари ще се намерят. Ама да ви кажа и вие сте едни, уж звездобройци, умни хора, а не знаете как се случват нещата. Какви са тия оплаквания, обвинения, пари няма, никой не му пука за нас, бля, бля. И вие като Златния Орфей сте тръгнали. Какво беше онова – пуснахте обява, че си търсите програмист за 400 лв на месец. Тия никой не ги обича, половината държава работи за 400 лв, пък вие сте тръгнали да се оплаквате. Така няма как да стане. Ама добре, че съм аз, да видя потенциала във вас. И обсерватория ще ви построиме и даже спа хотелче може покрай нея. За държавни служители. И те са хора. Не е ли тъй?

– Ама, как какви ти ги говоря. Хич не ме разбираш. От вас се иска само да подадете едни документи, ние ще ви ги подготвим, даже параметрите ще заложим така, че да няма риск. Обществената поръчка е наша. Ще работите сред латекс и фонтанчета.

– А, за техниката не знам, оправяйте се там. Какво й има на нея? Ние сме строителна фирма, не оправяме телескопи. Вземете вижте наемете за това някой експерт, който да осигури проекта. Ако ви трябва хидроинженер, познавам един от десетте най-добри в страната, ама и такъв като за вас ще се намери. По някоя друга програма нещо.

– Ти тия притеснения и т.н. ги остави на мене, аз ще ги оправя. Как съм стигнал до тук иначе? Стискаме ли си ръцете? Тоя телескоп в Рожен ще стане като новия Кемпински, всички ще искат да си правят сватбите там, да знаеш!

– Абе, ти там за какво са те сложили, да ми развиваш астрологията или да правиш доброто на българите. Ако ми откажеш сега, още 30 години няма да видите обществена поръчка. Така да ти го кажа. И ще ми плачите там за едни въшливи 250 хиляди. И все така ще е.

– Никаква измама не е това. Ние сме хора с честен бизнес, правим нещо. Строим България. Не сме като другите, можем да крадем по малко, ама поне правим нещо. Така прогресира България. Така пазим хората в държавата! Ако не бяхме ние нищо нямаше да се случва в тая държава. Ама като гледате в това небе, дето сте ми тръгнали звездите да броите, как да разберете.

Айде, да си стискаме ръцете и да се махаш, че трябва да план да правя, знаеш ли колко ремонта имаме да свършим точно преди изборите, а?


One response to “Така ще я оправим обсерваторията в Рожен”

  1. Много добра статия, в общи линии положението в цялата държава е същото. Усвояват се едни пари за ремонти, намират се едни свои фирми на братчеда, надписват се едни сметки за труд и материал, прибират се 50% комисион и схемата работи. Най-лошото е, че ремонта се извършва така, че след 3 години всичко да е тотал щета и да има нужда от нов.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.