Измама на ученици от ING


Във вторник имаме 7. и 8. час английски. Тъй като учителката ни замина за САЩ до 28. Март сме с две заместнички, които се редуват кога да ни вземат часовете. Станали сме XII клас вече и бяхме сравнително малко хора в стаята, когато госпожата ни информира, че следващия част ще дойдат две жени. “Не е за лошо, за хубаво е!” Ще ни кажат нещо и ще изгубим малко време от отегчителния час. Влязоха в осмия ни час, представяйки се като служители от ING. Имена не казаха, но никой не обърна внимание, защото ни обещаха по 5 лева, ако попълним една анкета относно намеренията ни за работа след завършване на нашето образование.

Кой ти дава 5 лева?

Набързо ни обясниха, че за да ни платят за свършената  работа по закон, трябва да подпишем трудов договор. Ние обаче  да не сме се притеснявали, защото след като го подпишем, подписваме и анулирането му. След като имаме трудов договор, пак по закон, ни трябвало и пенсионно осигуряване, за което удобно има бланки най – отдолу. Зададохме доста въпроси.

“Обвързваме ли се с нещо?”  “Не.”.
“Защо ни давате тези пари?”  “Ние сме като “Галъп Интернешанъл” и събираме данни за проучване. Те също плащат.”
“Един вид зарибявате да сме пенсионно осигурени при вас?”  “Много грубо казано. И все пак не искате някакви СИК-ове и ВИС-ове да ви управляват парите, нали? Ако не изберете пенсионно осигуряване държава ще ви препрати някъде на случаен принцип и няма да знаете дори къде сте. А ING пращат писма всяка година.”
“Мога ли да се откажа от осигуряването при вас?” – “Да… след две години” (И както разбрах по-късно и срещу 20 лева.)

“Госпожо, Директорът информиран ли е?” – при което, учителката ни замълча, а една от натрапничките отговори с “да”. Впоследствие установихме, че той не знае нищо.

След доста убеждаване и постоянното смъмряне от страна на госпожата защо задаваме толкова въпроси,  почти всички от класа попълнихме анкетата- една страница с 5 въпроса, както и си дадохме личните данни в бланките за пенсионно осигуряване на ING, както и

подписахме празен трудов договор и неговото анулиране към Дружество “Храмът”

Учителката си тръгна 15 минути преди края на часа и ни остави с “дамите”  да допишем листите. Свърших последен, защото исках да прочета поне какво подписвам. Взех си 5-те лева, отново срещу подпис, и единственото, което остана в мен, беше копие от бланката за пенсионно осигуряване, непопълнена от осигурителен посредник.

Веднага след училище се запътих към офиса на ING Силистра, където ми обясниха, че не знаят техни служители да обикалят по училищата. Практика обаче било да се прави това и да се представя като анкета, за да бъде всичко легално.  Малко след мен мои съученички с една майка също са отишли и са успели да разберат името на поне една от посетителките, както и да договорят пенсионният ни фонд да бъде прекратен- без последствия. Така и направихме на другия ден, когато се събрахме потърпевшите в офиса им и написахме заявления за това.

Гостите ни, както се оказа,  са служители на ING Русе и правят всичко това за комисионната от записването ни, която е 15- 25 лв.  Не можах да открия в закона административните последствия от случилото се, но например, се лишаваме от право на трудова борса в търсене на първата ни работа, защото вече сме работили.

Както и да е, измамници много, жалба в прокуратурата е подадена и са започнати следствени действия. Друго ме притеснява сега:

Два часа по-рано, когато дамите са влезли в друг XII клас, учителката е направила физиономия към учениците да НЕ подписват.

На нас едва ли не ни сложи химикалите в ръцете… Какво е променило мнението й за толкова малко време? Защо замълча, когато ни излъгаха, че директорът е наясно? Защо напусна часа и ни остави с тях?  Защо изобщо ги пусна да влязат?

Не искам ВИС-ове и СИК-ове да ми управляват парите. Но нито ВИС, нито СИК злоупотребиха с доверието ми в училищната институция и преподавателя, който я представлява.

Репортажът в Нова телевизия може да видите на 23-тата минута от това видео. http://novatv.bg/


66 responses to “Измама на ученици от ING”

 1. Интересна статия!

  Аз лично никога не съм подписвала подобни неща, нито съм избирала някого, за да ми “управляват парите”. След започване на първата ми работа, година по-късно започнах да получавам съвсем редовни писма от фирма, която не искам да спомена.
  Явно някой е избрал вместо мен тогава, но аз пък не се оплаквам. Даже наскоро си получих писмото с всички описания, които касаят един осигуряващ се и всичко си е коректно.

  Мисля, че и учителката трябва да е наказана, най-малкото за пропиления Ви час. И все пак часовете са за знания, не за пари!

 2. Когато не си избереш ти, държавата на случаен принцип те разпределя към някое от дружествата, подали искане за такива като теб.
  Повечето фирми дори не те информират, че вече си при тях.

 3. Това си е изключително груба постъпка и от страна на застрахователите, и на учителката. За първи път чувам за подобна дейност на територията на училище и съм неприятно изненадан. Дано да има съответсващите последствия и за учителката, и за служителките на фирмата. Много правилно сте постъпили с последващото ходене до ING и подадените жалби!
  Да ни държиш в течение и ако може – да помагаме!

 4. 3-ма съученици не подписаха, а освен в ЕГ са ходили и в още едно училище, откъдето обаче не са предприели мерки. 🙂

 5. ssk Значи се чувствам късметлийка, защото мен “случайните” ме информираха и го правят коректно до сега.

  До някъде мисля, че и курсът ви има вина, защото първо попълвате и подписвате, а после се обръщате към съответната фирма и родителите за изясняване. И в този момент сте имали избора да кажете НЕ.
  И все пак потърпевши сте вие, за това се надявам и ING, и учителката да бъдат наказани.В крайна сметка, тя е там , за да преподава, не да Ви насочва за избора на фирмата събираща пенсионните ви осигуровки, нали?

 6. Хм, вчера един чичковец идва и в нашето училище, но аз пропуснах мероприятието поради технически причини. После разбрах, че и той агитирал дванадесетокласниците да подпишат договор за пенсионно осигуряване, но за щастие никой не подписал. Аз лично също не бих подписал, дори ако ми дават не 5, а 100лв. Поне друг път ще знаеш, че никой добронамерен няма да дойде при теб с обещание за пари в замяна на подпис 😉

 7. Работила съм за тях. Подобно поведение от страна на хора от ING е наистина абсурдно. Комисионните наистина не са толкова и такса за отписване от фонда няма. НО много правилно си постъпил с разходката до офиса. Такива практики за съжаление явно има навсякъде. А във фирмата работят достатъчно кадърни хора, чието реноме страда от подобни прояви. Дано да си получат редните глоби 🙂

 8. @Ralitsa 3-ма не подписаха, останалите просто се предоверихме на институцията. Днес на никого да нямаш вяра…

  @Tashev и на вас ли го е представил като попълване на анкета?

  @nin_jah II Права и задължения на дружеството:
  2.2. “… такса при прехвърляне на натрупаните средства по индивидуалната осигурителна партида в друг универсален пенсионен фонд – 20лв…”

 9. много грубо и много грозно 😡
  дано излезете от тая каша без последствия и бързо 😕

 10. В Русе също са обикаляли, като са предложили по 10 лева на ученик.

 11. Реално не сте били задължени да участвате, нали?
  Никой не ви е казал че е задължително да получите 5 лв, нито да си давате личните данни, нито нищо.
  Всичко сте направили на своя собствена глава без да се информирате и сега “олеле”.
  Ами да сте мислили бе!

 12. Така е, ние сме си виновни за сляпото доверие в училищната институция.

  Пак казвам, трима не го направиха.

 13. Възможно е да има такива “служители” но как се избира и сменя пенсионен фонд е съвсем друга работа. Първото което ми идва на ум е че декларацията за избора се подписва пред нотариус и съответно е нотариално заверена – инъче просто не е валидна. Т.е. приемам че първата част от историята е вярна, но не ми се вярва да има толкова некадърни служители на компанията в офиса им, че да не знаят тези елементарни неща и да ги обяснят.

 14. Четох някъде, че при първия избор на застраховане не е необходимо нещата да бъдат отнесени до нотариус. Само при смяна, когато има някакъв капитал, който се прехвърля.

  Едната от служителките се оказа,че е нещо като главен представител за Русе и региона, който включва и Силистра.

 15. Добре дошъл в днешното общество. След като вече си пълнолетен е важно да разбереш и правилата на играта – за всички ти си една касичка, и всеки, с когото се срещаш, ще иска да бръкне вътре и да извади колкото може. Затова мисли преди да бръкниш в джоба си и знай, че безплатния обяд отдавна е изяден от някой друг, а на теб врръчват сметката. Похвално е че постфактум се разнищили истоията, човек трябва да се учи от грешките си.

 16. За мен са крайно странни коментари в стил “ама никой не ви е задължавал, какво лошо има?”
  Има няколко скандални (не преувеличавам) неща:
  1. Непознати влизат с ТЪРГОВСКА ЦЕЛ в УЧЕБЕН ЧАС. Утре могат да докарат и промоутъри от ВС Телешоп или разпространители на сухи салами – откъде накъде? Това не е телевизия, че да има време за реклами.
  2. Те ЛЪЖАТ директно и в очите. Казват, че целта им е една, но всъщност е друга. Учениците са целенасочено заблудени.

  Тази учителка е за уволнение.

 17. Абе кво е виновна госпожата бе!?
  Вий сте си пълнолетни и само можете да си решавате дали да подпишете или не , това че не ви достига акъла и се продавате за 5 лева си е ваш проблем ….

 18. Не виждам защо е написана тази статия? Какво показвате чрез нея? Че не заслужавате своите 18 години, след като не можете да се грижите сами за себе си? Или как веднага гледате кого да обвините за своите грешки? Много от написаното в тази статия е лъжа! Не търси вината в другите, след като сам си си създал тези проблеми. С мама и тати до теб е много лесно, нали?!

 19. Предполагам, че добре са те научили да анализираш текст и не си се затруднила да откроиш целите и посланията на статията. А на реторични въпроси не се отговаря. 🙂

  Никого не обвинявам за моите си грешки, постъпих глупаво и не го отричам. Ако някой ти сложи капан под краката, няма ли да го виниш, като попаднеш в него? Или ти си си виновна, защото не си гледала? 🙂

  Искам да ми посочиш конкретно всяко изречение, което твърдиш, че е лъжа. Веднага ще го коригирам и ще се извиня, на читателите на блога.

  По отношение на последното изречение ще заявя, че днес баща ми беше извикан “на пожар” в училище, когато разбраха, че репортери са изявили желание да вземат интервю от потърпевши ученици. Не виждам причината да го направят, но той в отговор на молба от началника му, го направи.

 20. И да доуточня. Статията е написана от мен, публикуване е в моя личен блог и изразява моята позиция.

  Жалбата, подадена в прокуратурата, и тази към ING от друга страна са официални документи подписани от всеки, който счита себе си за потърпевш по случая.

 21. Начи само от последния ти коментар се разбира , че тука пишеш квото си искаш , а всъщност истината е в жалбата и сведенията |(

 22. Прав си, тук пиша какво си искам. А истината, мхм, е някъде там…

 23. интересно четиво…но това тук , изложеното , не отговаря на истината…само ще те попитам….сега се правиш на жертва ..но когато ти даваха 5 лева 😉 защо тогава не прочете документа а си ги прибра най-безцеримонно в джобчето на панталона..и тактично ще ти задам следното въпросче – ” колко плати за да станеш медийна звезда ” …а това е породено от следното – цитирам ” помолих журналистката да спре излъчването “

 24. от прочетеното тук предполагам, че мечтата ти е да станеш журналист…но добрият и ” сериозният ” такъв пише истината и проверява информацията …а тези от жълтата преса пишат каквото им падне само и само да си вдигнат рейтинга ..но знаем какво се случва с такива знайни и незнайни драскачи / пр. Албена Вулева , Боби Цанков / ..така , че помисли от коя категория искаш да си..Успех !!!

 25. Стан….струва ми се, че сипа гориво в позакъсалата машина на простите хейтъри? 🙂 Хахаха!
  Взеха ли интервю поне от някого?

 26. Пешев, госпожата е виновна в това, че е учителка, а не промоутърка. Недопустимо е в неин час да се развива ТЪРГОВСКА дейност. Още по-недопустимо е тя да е заблуждаваща. Все едно ти идеш на лекар, а той вместо да те преглежда, да те увещава да си купиш кола (уверявайки те, че всъщност подписваш за безплатен мобилен телефон)

  Камелия, ти на 14 ли си, извинявай, че поставяш такива изисквания към 18-годишните? Какво са им виновни ли? Виновни са им, че ги лъжат. Толкова е просто. Това, че те не четат е отделно, но то не е престъпление. Подвеждането и измамата, обаче е.

  Кккк, когато човек няма никакви други аргументи, използва тъпи обиди.

  ssk,продължавай така. Уважавам хората, които са граждани, а не просто поданици.

 27. Не мога да разбера как сме се озлобили дотолкова. Защо толкова много хора скачат срещу учениците и защитават учителката и онези от застрахователната фирма? Защо толкова много хора смятат, че е напълно нормално да влязат в час и да започнат да извършват търговска дейност, свързана с измама при това?
  Защо толкова ви харесва това? Смятате го за някаква много хитра постъпка да бъдат заблудени учениците ли? Възхищавате се на онези, че много тарикатски са успели да преметнат загубените ученици? Да не говорим, че такова нещо по принцип е забранено в учебно заведение, а в случая даже учителката е подвела учениците да се доверят, защото тя би трябвало да има някакъв авторитет сред тях и поне малко да се вслушват в думите и, а самата тя е довела и представила пред класа онези жени?
  Дотолкова ли сме озверели? Нима всичко това по никакъв начин не ви се вижда нередно?

 28. Напълно подкрепям ssk! Браво, продължавай така!

 29. Morwen не са обиди..така като по погледнеш в снимката не ти ли прилича на шимейл …и ако това ще го наречеш гражданин …човек ,който лъже само за да се докаже пред самия себе си или огледалото…горко за страната ни…явно ни е писано да ни управляват и след време гейчета …..

 30. “Искам да ми посочиш конкретно всяко изречение, което твърдиш, че е лъжа. Веднага ще го коригирам и ще се извиня, на читателите на блога.”

  Ако не можеш и просто си убеден, че лъжа, винаги може да излезеш от блога. 🙂

 31. интересно ми е защо се жалваш като вдовица за мъжки полов орган…запознах се със ситуацията и единственната измамена е учителката ви , защото са злоупотребили с приятелството ..а ти какво си измамен..нали си на 18…можеш и да четеш , кой те кара да се подписваш над договори без да четеш..или и ти се полакоми за 5 лева…вижда се за 5 лева колко ти е умственния багаж…утре някой ще ти тикне лист и 10 лева и каже .” подписвай ” и ти ще се без да четеш , ще се разпишеш на някое задължение за милиони..и после дори и да припкаш да се жалваш на тате или тв , че си измамен , ще дойде Данчо инжекциона и най-тактично ще ти каже какво да направиш с жалбите…а и не ми отговори на въпроса ” колко плати за да станеш медийна звезда”

 32. …Ама наистина много добре умееш да изкарваш нещата от позицията на измамения и жертвата.Защо не се замислиш малко, че може и учителката да не е знаела, че може да са я излъгали, че директорът е уведомен?!Ама к’во ти пука на тебе,нали като си напишеш мизерната статийка(която не струва!)ще станеш център на вниманието.Разбирам те, ако не я беше написал блогчето ти щеше да си остане напосещавано както от създаването му до сега, пък така поне 1 седмица ще се излъжат хората да го посещават.Жалък си моето момче, жалък си, защото показваш, че си способен на всичко, за да си следваш амбицииката да ставаш журналист.А пък за това, че си бил измамен си си виновен ти самия-искаш 5 лева-на ти пет лева, ама заедно с последствията :)Добре дошъл в света на пълнолетните, ако си си мислел, че да си на 18 значи само да имаш повече права-объркал си се!Не знам само с какви очи ще погледнеш после учителката, която така хубаво си очернил, за да излезеш жертва…

 33. Morwen както каза самия собственик на тоя пумиярски блог той тук пише каквото си иска и е далеч от истината , затова недей си вря гъза когато двама си мерят пишките !

 34. …. както навремето един доцент казваше ” Изпит колеги се дава , а не взема”..и както е казал Сократ ” аз знам , че нищо не знам ” явно този индивид , който не прилича на мъж се мисли за всезнайко и не се замисля за последствията след всичките лъжи публикувани тук

 35. ssk навремето един немски лекар е правил изследване по време на втората световна война на руските девойки от 16 до 20 г. в плен и е установил , че 90 % от тях са девственни..веднага е пратил телеграма на Хитлер да започне мирните преговори , защото е невъзможно да победи народ с такава висока нравственна култура…така че и ти спри с лъжите и помиите а малко вземи да се ограмотиш, защото статията е пълна с граматически и пунктуационни грешки . ако не знаеш какво значат думите – има си чичко гугъл за тва

 36. Хейтърчета глупави, само ще ви кажа нещо: дори когато човек не е преценил правилно ситуация, но след това е взел необходимите мерки за да бъде разрешен проблема, това пак е нещо. Малките ви злобни и глупави изречения ви подхождат, ама си ги ръсете у вас.
  Станислав не крие нищо, просто обяснява какво се е случило и защо смята, че е нередно. Когато вие – жалкари такива, седнете и направите нещо дори и малко смислено – обадете се…

 37. Станислав лъже най – нагло…. за друго не го бива…а тези от ING за клевета такова дело могат да му извъртят… но нека дочакаме понеделник и да разберем юридическият отдел на централата в София каква изненада са му подготвили за тези писания и после наистина ще му теглим клиповете от замундата в категория shemale…а смисленното е, че не лъжем, а казваме истината…има и поговорка ” Убий глупака с мълчание ” … затова нека оставим този шимейл да се изживява като жалък драскач….а всички знаем Гошко Стоев и Боби Цанков докъде стигнаха с лъжи и заблуда…до пенсионно осигуряване в Енергото…така че Станиславчо не подронвай авторитети на никого..не се знае на кого ще попаднеш и как може да се върне като бумеранг това, което си замислил… опитвайки се да злепоставиш други хора, ти доказа, че не си дорасъл 18-те си години и нямаш воля дори да се образоваш…недопустимо е човек на твоята възраст да няма елементарна езикова култура на писане, т.е. познаване на българската граматика и лексика…и как смееш да се наречеш българин след като не си научил основното в родната ни азбука

 38. Има прокуратора и съд, дори и журналистическо разследване, които да определят правовата и моралната стойност на действията на тези служители. Ще се радвам, ако повече ученици, потърсят правата си и анулират договори, подписани в заблуждение.

  Казуса с поведението на учителката, от друга страна, е сведен до директора на гимназията и за да не се объркваш, не е предмет на казаното от мен и моите съученици пред камера.

  Зад тези думи стои моето име и нося отговорността за тях. Те са препубликувани в едно печатно и в едно онлайн издание и там отново е написано Станислав Касчийски. Имена на училище и на учители не съм споменал, защото проблемът е общ и индивидуалното измерение не е важно.

  Ти, под крилото на анонимността, клеветиш, обиждаш и индиректно заплашваш без реални доводи. Смятам, че докато не намериш такива нямам какво повече да ти кажа.

 39. Ако проблема ти опира само до това, че измамата се е случила в училище ще ти кажа само, че бас държа, че и на друго място да ти бяха предложили тея 5 лева, за да подпишеш тази анкета пак щеше да го направиш.Сега просто не ти изнася и носиш от девет кладенеца вода, само и само някой друг да излезе виновен за алчността ти…Какво ли не прави човек за 5 лева?!
  Чудя се нямаш ли малко достойнство?!Не стига, че са ти светнали очите за тея 5 лева и си се подписал и си си дал личните данни, за да ги вземеш, ами сега си търсиш виновници затова, че евентуално може да са ти били нарушени правата.Байганьовщината в теб наистина няма граници и по тоя повод наистина мисля, че препокриваш напълно образа на Бай Ганьо в “Бай Ганьо журналист”.Айде до скоро, с интерес ще следя до къде ще стигнеш с превъплъщението си на журналист.

 40. намери твоите 5 минутки слава….надали някога ще ти се обърне толкова внимание..жалкото е, че си толкова глупав и за пореден път го доказа…жалко за родители и училище …колкото и да се стараят – възпитанието и културата ти просто липсват…оказа се, че за 5 лева би продал и родната си майка …поредният сребролюбец …и какво ще ти кажат прокуратура и съд: “това твоят подпис ли е?” …”твоят”…” прочете ли под какво се подписваш”… “не” …… но е по-лесно да обвиниш други за сербролюбието си, НАЛИ?!!!

 41. Хората от ING са се задвижили. Даже те заплашват. Знаят какво готвят от правния отдел. Искат да те накарат да млъкнеш, за да скрият практиките си. Вярно ли е, че са ви накарали да унищожите документите и сега нямате доказателства?

  Един съвет: Направи като в.Капитал. Разреши коментарите само на тези, които си пишат имената, а не се крият като страхливи мишки.

  И още нещо. Ей, кретени от ING, ако още някой от вашата компания ми се обади в 7.00 сутринта, за да ме застрахова, ще ви съсипя по социалните мрежи и ще ви съдя за тормоз. Писна ми от нахални простаци!

 42. Zdraveite,
  Smqtam 4e tova ne e pravilno i e redno tezi taka nare4eni pensionni osigyriteli da si ponesat nakazanieto, i to li4no qzastoto povqrvaite mi tova ne e praktika na kompaniqta .Tq e izklu4itelno printsipna i eeti4na.
  Trqbva da se nakajat vaprosnite hora ‘predstavlqvali ‘ING Pension – a kolkoto se otnasq do kompaniqta badete sigyrni 4e tq ste gi nakaje vazmijno nai – strogo .
  Tova e kompaniq s biznes printsipi i pravila ,no za sajaleniq v neq rabotqt BALGARI ,koito yspqvat da sasipqt vsi4ko .
  V ING ima mnogo dobri praktiki ,no ima prosti i neobrazovani za sajalenie HORA.
  NE SADETE ZA KOMPANIQTA PO TOVA – NE PRAVETE GRE6NI IZVODI OT 1 SLY4AI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 43. I SMEQ DA DOBAVQ – AKO TOVA VAOBSTE E VQRNO
  zastoto silno me samnqva
  no ima prykoratyra i vsi4ko ste se izqsni

  A MOJE I DA E 4ISTA PROVOKATSIQ

  HAVE A NICE DAY

 44. Явно продължават опитите за псевдо-оневиняване на компанията. Това ми звучи познато: То, комунизмът си беше добър, ама някои хора бяха калпави… Пълен смях. Единственият начин дадена компания да контролира служителите си е като поеме отговорност за случилото се и накаже провинилите се. А не като се крие и заплашва с мерки от правния отдел. До сега не съм видял официално изявление на ING по случката. Колкото повече се крият, толкова по-зле става.

  А теорията за провокацията е смях. Може и да са извънземни. Май на такива приличат. Междудругото, има такъв метод за отклоняване на вниманието – подхвърлят се много шашави теории и се хаби енергията на хората.

 45. До колкото знам официално ще говорят пред камерите на Нова телевизия в понеделник. Беше поискано да вземат интервю от една от служителките влезли в часа ни, но такова беше отказано, защото не е оторизирана да говори.

 46. Брей, едни и същи хора от ИНГ са се нахвърлили върху момчето. Абе анонимни пикльовци, като си бутахте хората в учлище си траехте, а?
  Аз подкрепям автора на статията, не трябва да се търпи такова нещо. Сега гузните типове от ИНГ се опитват да замажат нещата, хе-хе, ще падна от смях.
  Между другото ето го типа, който е отговорен: http://www.karieri.bg/k3/karierno_razvitie/797379_anastas_petrov_oglavi_ing_pensionno_osiguriavane/
  От скоро е шефче, сигурно е негова идеята. Тъй, не трябва да има прошка за хитреците от ИНГ.

 47. Не рабирам защо търпиш този хейт и тази въпюъща глупост, но ти си знаеш.

  Мили деца, да ви обясня така.
  Представянето на документи от официални лица за подпис и предаването на лъжлива информация Е незаконно, не морално и откровено глупаво. Каква е драмата с преподавателката и защо се е съгласила, е друга история, с която не сме запознати, но на вас разумно ли ви звучи учебно заведение да позволява продажба на такива неща в час? Това е все пак училище и носи отговорност за събитята, които се случват там и учениците.

  Това, че някой е на 18 години не означава, че е зрял, нито, че би разбрал кога го лъжат. Напротив, доверието в думите на преподавателката са ключови и показват до каква степен учениците вярват в системата, че са защитени и не биха били мамекни.

  Факт е, че много хора (не само ученици) са право неграмотни, но прехвърлянето на отговорността въхру тях е просто измиване на ръцете, когато те лъжат, отговорност носи този, който лъже, а не този, който е излъган. Да, алчността, ограничеността и глупостта също играят роля, но основна вина има лъжецът.

  Това е.

  Не знам какво е отношението на ING по тази тема, но определено заслужават наказание, ако събитията са се развили по начина, който е описан тук.

 48. Не разбрах защо изобщо сте се хванали на тази уловка, едва ли е било за 5те лева 🙂 А факта, че са приложили тази схема в езикова гимназия е притеснителен, на какво ли са подложени децата в по-обикновените училища. Поне са си намерили майстора, добре че млади хора като теб стоят в училище до последния час. Поздравления!

 49. Десислава, в момента в Бг царува криза (е, последните 20 години, по-точно или 60, зависи от гледната точка), пет лева са си пет лева, особено, когато са им казали, че това е съвсем нормално заплащане за попълване на анкета. Достатъчно пари, че да привлече вниманието, но не прекалено много, че да предизвика недоверие или подозрение.

  Като цяло, номерът е доста умело направен, атакувани са хора, които легално са пълнолетни, но нямат практическият опит с измамници и които се чувстват на защитена територия, допълнително излъгани от фигура с авторитет, която учениците знаят, че има отговорност към тях.

  Станиславе, какво става сега, дръж ни в течение, моля те. 🙂 И може ли да пуснеш линкове към интервютата и статиите пуснати в официалните медии?

 50. Репортажът в Нова може би ще е готов вторник или сряда. Ще опитат да се свържат с ученици, свидетели на такива посещения и в Русе. Ще вземат интервю от мениджъра на фирмата. Помолих ги, ако не е проблем, да забавят излъчването с няколко дни, докато отмине празника на гимназията ми, въпреки, че ме увериха, че не са насочени към конкретиката на случая.

 51. Зайко, да бе помислил за празника на училището, което може би/а може и не/ да завърши преди да се прави на велик страдалец и драскач…утре сигурно пак ще си истински “болен” и няма смееш да се появиш, а?!!..и после пак ще ни обясняваш , че бележките ти са истински, но всички сме били ” болни ” така…след като опетни името ни на ученици в езиковата

 52. Какво имам за празника на училището? И какво общо има той? Притесненията не са мои и не смятам, че едно подобно интервю би било проблем. Просто Директорът предпочита излъчването му да се забави, а аз съответно помолих репортерката да го направи.

  Всъщност дори напротив, смятам за похвално, това че наши ученици (не аз поех инициативата) се заеха със случая и разрешиха проблема си.

  Като резултат от медийното отражение на проблема се надявам, схемата да стане известна на повече ученици, които да не се подвеждат, както ние го направихме. От друга страна е добре и другите потърпевши ученици да последват нашия пример и да потърсят правата си.

  Надявам се най-после да престанеш да обиждаш и да ми създаваш работа да трия анонимните ти коментари, а да опиташ да погледнеш нещата такива каквито са, а не такива, каквито ти се иска да бъдат.

 53. Мили хора,
  Казвам се Пламен Рашев и съм служител в клон на компания ING – Пловдив.
  Занимавам се с животозастраховане, а не с пенсионно осигуряване.Със сигурност колежките от Русе са прекалили със стастта към своята работа…В никакъв случай нямам за цел да ги защитавам.Това , в което мога да ви уверя е че това не са стандартите на нашата компания и със сигурност те ще понесат последствията за действията си, защото тяхната работа е да консултират бъдещи клиенти, а не да премълчават важни за тях факти.
  Сигурен съм, че ако нещата бяха обяснени така както е по стандарт в следващ период доста голяма част от тези ученици биха се възползвали от услугите на нашата компания.ING е от много малкото фирми, които оперират на българския пазар и имат етичен кодекс на работа.
  Надявам се този случай да не хвърли кал на компанията като цяло, тъй като в нея работят изключително коректни и интелигентни хора.Те не биха си позволили да заблудят клиент.
  Поздрави,

 54. До Пламен:

  Поздравления за честния пост. Признаването, че служителките са “предобрили” нещата е първа крачка към решаването на проблема. А и факт е, че извън България, името на ING се ползва с добра репутация.

  Остава единствения въпрос: Защо г-н Рашев от животозастраховане и то от Пловдив трябва да се извинява и да се черви заради действията на тези служителки? Къде са шефовете на централата на пенсионното? Крият се, защото са гузни???

  Още веднъж поздравления за г-н Рашев!

 55. Работя в ING дълго време, защото има ред и правила, които не се срещат в българските компании. Дано да имате шанса да попаднете в такава компания с много опит в цивилизованите взаимоотношения. Възможно е някой да се издъни, нали сме си българи, въпреки че много хора отделят много време да ни научат.До Lubo A. (Къде са шефовете на централата на пенсионното? Крият се, защото са гузни???). Във вчерашния репортаж на Nova tv. на директора на компанията бяха дадени за отговор 5 секунди извадени от 15 минути интервю. От 3 минути репортаж само 5 секунди. Направете си изводи как се манипулира информацията в условия на конкуренция. Волно или неволно ставате участници в някакъв ДРУГ ФИЛМ. Уважавам реакцията ви. Всички ние трябва да се учим на коректност.

 56. Хубаво е, че най-после се чу коментар и от ING, но въпросът на Любо е уместен.
  И друго – в някакъв период за малко да започна работа за подобна фирма, отказах се в момента, в който се опитаха да ми пробутат указател и да врънкам хора по телефона.
  Този бизнес е сложен, а тъй като служителите са на процент, това е причината да се случват подобни изпълнения.

 57. Още веднъж адмирирам г-н Рашев за две неща. Първо, единствен представител на ИНГ застава с името си, сам, без да му ходят в офиса. Второ, просто се извинява. Доста просто, но много важно.

  Радвам се на госпожица Пънч, личи си че работи в ИНГ – нито се представя, нито се извинява. Само се опитва да поучава. Малко е ламерско :))

  При положение, че сте лъгали децата да ви разписват договори, сега да пищите, че журналистите манипулират информацията е жалко. И по-добре, че на директорът Ви са му дали само 5 сек, иначе щеше да ви закопае съвсем. Така се оплете: “Ние наемаме учениците да правят анкети, сред съучениците си, ама трябва граждански договори…”. Смешно. Жалко. И си стои в офиса. Като големото шеф, по ваште си “ред и правила”. Това ли са ви цивилизованите отношения? Пък и ще ми е интересно какво ще стане, ако този казус бъде изпратен в централата на ИНГ. Добре, че никой от конкурентите ви не се е сетил за това.

  И последен съвет. Не се оплаквайте от журналистите, не ги обиждайте, че ви вкарват в друг филм, явно при вас никой не разбира от комуникации с интелигентна публика. Вземете си ПР-агенция да ви съветва. Поне ще избегнете очевидните глупости и обиди.

 58. Съжалявам, че ще ти отнема 5-те минутки слава.

  @Pierrot – Хейтърското в мене се надигна и ако не си забелязал, младите българи се мотивират най-много от омразата. Стига да се развиват в правилния път, няма лошо.

  1. Нека да започнем от това, че ти в опит да се направиш на интересен, опетни името на гимназията, дни преди празника и преди пристигането на някакъв си там министър, кои го интересува… На директора му е през *у*а, защото се пенсионира и зам. директора ще го отнесе, надявам се да го осъзнаваш.

  2. Автора на тази статия в йерархията на училището ни е в най-долните нива. Въпреки, че е на път да завърши 5-тата си година в тази гимназия, тои няма да бъде запомнен с нищо добро. Даже няма да бъде запомнен, освен че се изсра върху името на гимназията, е имал и други изцепки, наш Станиславчо. Представете си за какъв, човек си говорим: учителка по литература (която в момента е на работа в частна гимназия в София) да го помоли да млъкне, защото е отчайващо прост.

  3. Ти мислиш журналист да ставаш, така ли? То зад бюро, въоражен с химикалка и тълковен речник, сигурно ще си много вървежен. Направо се насра пред камерата. Щом си извикал Нова ТВ, поне да си беше написал един монолог и да го изрецитираш, без да се излагаш….

  4. Относно анонимността. Лично аз нямам проблем да споделя, с когото и да е, кои съм. Заставам зад всяка една от думите си. Но ако си напиша името има голяма вероятност, “медиината звезда” да се опита, да ме заговори. Което е крайно неудобно, излагащо и неприятно.

  5. Относно кои крив, кои прав, ТИ НЯМАШ ДУМАТА. Щом тея от ИНГ са влезли в гиманзия и т.н. има си кои да им търси отговорността.

  6. “Всъщност дори напротив, смятам за похвално, това че наши ученици (не аз поех инициативата) се заеха със случая и разрешиха проблема си.”

  Щом са прекратени договорите, защо раздуваш историята?

  7. Въпросните дами са влезли, първо в съседната паралелка. Никои не се е оплакал от там. Бях свидетел, как твои съученик беше посъветван да не подписва. Това, че той не си е направил труда да ти каже на тебе, не говори добре за теб. Ти за трудов договор не си ли чувал? За пенсионно осигуряване не си ли чувал? Мобилен телефон, да се обадиш на родителите си? Защо не си помолил, да го обсъдиш първо с родителите си преди да подпишеш? Станал си на 18 години, биеш се в гърдите, че си мъж и си много начетен и умен, а са те изиграли по толкова нелеп начин. Пак не говори, добре за теб.

  Въпросните дами освен, че са хитри са и опитни. Този номер те явно го въртят на много места. Постоянно срещат такива сополанковци-медиини звезди. Мисли преди да действаш.

  П.С. ТАПАНАР!

 59. Аз немога да разбера какъв е проблема. Всички сте пълнолетни и носите пълна отговорност за действията си. Никой не ви е виновен, че не четете или че не разсъждавате! “Било станало в училището и се доверили …”. В училищата са продават наркотици и какво ли не – вие купувате ли си? Вместо да сте засрамени от собствените си действия и да си извлечете поуки вие търсите публичност, за да …. защо всъщност?

 60. Zdraveyte,

  pisha vi ot Pazardjik ot edna “prosta” gimnaziq.
  Iskam i az da kaja dve dumi,vupreki 4e sum ot “prosto” uchilishte,kakto se izkazаha nqkoi lica.Po koi standarti vie ste slojni, a nie prosti moga li da popitam ? Lichi si kolko ssk e slojen kato petni imeto na uchilishteto si.

  Ta….Vuprosnata anketa se provede i v nasheto uchlishte,koyto iska q popylni,koyto ne -ne q popylni.
  Pri nas idvaha edno momiche i edna gospoja.Bqha mnogo lubezni,obqsniha ni vsichko.Dori blagodarenie na tqh edin priqtel razbra,che moge da poluchi pari ,kato nasledstvena pensiq,za6toto bashta mu pochina skoro.
  Kym guess-nali znaesh,che vinagi tezi ot nay-dolnite niva se pravqt na interesni i se opitvat da se dokajat po tozi nachin.
  Kym ssk- kakyv ti e problema vsushnost?Na geroy li se pravish po tozi nachin-ne mislq,che si.Geroite ne pribirat parite i posle ne hodqt da mrynkat kato momichenca i da se dokazvat.A ti vyrna li im parite kato si takyw otvorko?

  • За себе си съм решил проблема с подаването на жалба и анулирането на договорите. Написах статията, за да се намали броя на учениците подписали документи без да съзнават каква е целта на подобни посещения. Смятам, че постигнах оптимално целта си да информирам учениците, както и обществото като цяло, за проблема.

   Едно е в магазина да те “ударят в кантара”, друго е да дойдат в училището ти.

 61. нищо не си решил….мислиш ли че онези ще скъсат договорите…много сте наивни..и какво каза инспекторката – ” това да ви е за урок ..четете и тогава слагайте подписа си ” ..а не сега да се правите на многострадалната Геновева..дано госпожата да се освятка и такова дело може да ти дръпне , че ще ти се види града малък..такива дела са кауза пердута за обвинителите , но за разлика от жълтата преса , ти си НИКОЙ , зад теб не стои хилядни тиражи и милиони левове..и освен монолог и фейса трябваше да оправиш за пред камерата…не може да флиртуваш с камерата , а това е важно за добрия журналист …и какво постигна – повече обиди и присмех сред нас , съучениците ти..прав е erwin – ти купуваш ли си дрога ..не / незнам / ..но разликата е че там трябва да дадеш…а сега си взе 5-те пари …

 62. Добре бе, хора, разберете – когато някой наруши закона или злоупотреби с доверие, така че да донесе вреда на човека или негативни последствия и го направи умишлено, то той/тя/те подлежат на наказание от закона, който е създаден, за да защитава хората.

  Няма значение какъв е С., ако ще дядо коледа да е, той е прав и е постъпил правилно. Защото следващият път измамата може да е срещу вас, да прекарат вас и хич няма да ви е приятно да ви отхвърлят, защото “ми вие сте си виновни, да сте чели/знаели/прочели мислите на човека отсреща/да не сте се доверявали на институция, която е длъжна да не ви мами”.

 63. Прочетох “статията” и вашите коментари, да ви кажа всички са виновни. Станислав за това, че е споделил личните си данни с непознати. Учителката за това, че е допуснала въпросните служителки в час. Но всички сме хора и всички грешим, въжното е да си осъзнаваме грешките и да ги поправяме.Не бива да ги виним за това че са хора, за висчко си има първи път. Те са жартва на измама.

  послепис: Не можем да очакваме учителките да ни дондуркат цял живот.

 64. Ако нещата са както са описани, добър урок сте получили. Първата част от урока в класната стая, втората в офисите, третата в блога.
  Една част от писалите са с видима школовка. Няма значение дали са наети от застрахователя или от посредници, не са случайни хора.
  Успех!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.