Как България оставя децата си на произвола на съдбата:


Това е Иво. Той е на 28. Живее в София. Всъщност не се знае къде живее, в момента пребивава в Дом за Временно Настаняване (ДВН, или по ново му Център за ВН).

Дете на държавата е – през 1996 година за първи и последен до ден днешен път вижда майка си, тогава тя се отказва от него официално, нея поне я е видял. На 18 напуска дома за сираци в Стара Загора и заминава за София, където след година бива настанен в ДВН, намира си работа. До сега е бил безработен само 2 месеца преди да бъде назначен някъде, било то като чистач, ресторантьорски работник, като касиер, като куриер, като продавач на вестници и в магазин за хранителни стоки. Работи в зала “Матрицата” от година и шест месеца при при условия за Интернет зала и средна заплата (тук се оказа страшно коректен към работодателите си и помоли да запазя подробностите в тайна). Има завършено средно образование в паралелка без покритие, наложена му поради неволна грешка от страна на бившият му дом в с. Скобелево , по специалността си е намерил работа само докато е бил на стаж. Искал е да учи ТОХ и да стане готвач. В живота си е правил една грешка, за която съжалява и до ден днешен – изпуснал е шанса си за университетско образование. Обожава финансите като предмет и философията като сфера. Лично аз останах с много добро впечатление от него по време на разговора,който проведохме, той има качества, които рядко се срещат събрани в една личност. Е, вярно понякога изпуска пълния член, но и аз го правя… Ето какво ме трогна:

Знаеш ли когато бях безработен каква работа си търсих? – да се грижа за някого… без значение за какво заплащане… Стар човек… А отсреща ми казаха – “Ма вие сте момче?”. Как аз сега да разбирам това? Какво? – не мога да пазарувам, да почистя, да сготвя, да постеля легло… Да прегърна човека?
Когато исках да се върна при майка ми исках само едно – нейната обич, нищо друго! Тривиално – но това е истината!
Кажи ми какво има в едно семейство, защото аз не знам!

По закон и майка, и баща на Иво и всички като него е държавата, а преди два месеца неформално тя се отказа от тях. След навършване на 18 години тя “изритва ничиите деца” от домовете за сираци и те се настаняват в Центрове за временно настаняване, там имат само 3 месеца да намерят стабилна работа с достатъчно заплащане,за да се изхранват и да плащат квартира. Повечето от тях нямат нормално образование (аз лично сега не си правя труда да уча, а не знам какво би било ако ги нямаше нашите да ме контролират) и им се налага да работят на най – ниският етаж в йерархията, съответно за най – ниското заплащане. Да кажем ок, опитват се да ги деинституциализират, но защо в тези срокове? Представете себе си. Една година ви остава до завършване на училище, 3 до 6 месеца за да напуснете “центъра” и цял живот да се опитвате да плащате наем. А ако лицето бъде уволнен по една или друга причина и не може да си намери работа? Има някакви законови норми, вярно е – 1 месец преди уволнение служителят трябва да бъде уведомен, или да му бъде изплатено обезщетение. С тези пари ще може да си плати наема и да поживее месец, докато си намери нова работа. Но нима е възможно цял живот да не стои човек без работа и то в България? А и не говорим само за четирите ЦВН – та в София, с общо около 500 младежа, а и за такива в градове с по – висока безработица. Представете си какво става, когато някои от тези сираци останат без работа за по – дълго. Не могат да платят наема, гонят ги, нямат роднини, няма при кого да отидат, освен при новия им приятел – улицата. Веднъж на улицата,човек рядко успява да си намери работа, да плаща наем, да живее нормално.

Кажете ми как си представяте момчето от снимката, заслужила уважението на потребителите на най – големия форум в България, а и не само, на улицата с одеялото, сред кашоните? Дори ми е трудно да го напиша. Как си представяте някое от младите семейства от тези домове в нечии вход? Как? Е държавата явно няма въображение и гони децата си, пускайки ги В дълбокото, за да се научат да плуват. Интересно ми е колко от депутатите, гласували това постановление “286″,са осъзнавали, че превръщат живота на качествени деца в игра на руска рулетка?

Благодаря ви, не ви искам магистралите, искам хората като Иво да имат покрив по – твърд от картон.Полезни линкове:
Координационната тема в www.horata.eu, където може да помагате/давате идеи за решение на проблема.
Статия по въпросът в http://mogilino.wordpress.com/
Темата на Иво в data.bg
Сайта на “Министерството на труда и социалната политика”

Линк към препубликацията на Симион Патеев.

Една по – разчустваща статия по въпроса…

П.п. Иво и негов съквартирант си търсят жилище по възможност в Люлин до 150 лева месечно.
П.п. Аз лично смятам да разкрия историята на тези хора пишейки до националните медии, Народни представители, институции и други заинтересувани, както и не се учудвайте, ако скоро видите статията в някои по – реномирани блогове.


30 responses to “Как България оставя децата си на произвола на съдбата:”

 1. Нашата държава е майка- мащеха за ВСИЧКИ. Живях 11 години зад граница и видях ужасни неща. НИТО ЕДИН БЪЛГАРИН не е защитен ПО НИКАКЪВ НАЧИН от своята държава зад граница. Трябваше да се стигне до скандала с медицинските сестри, за да проумеят хората това.

 2. Още по-жалкото е, че заради малцинствата и това, че се размножават като хлебарките, домовете за сираци са претъпкани. И за малкото българи, които са там, не може да се отдели нужното внимание, средства и възможности. Не, не съм расистка, но не понасям общата сган от цигани, които раждат, осакатяват умишлено децата си и ги карат да просят.

 3. Кога за последно е стъпвал крака ти в дома за сираци, Милена. Защото моят е стъпвал в такива домове (във връзка с благотворителност) и не, преобладаващо изоставените не бяха циганчета. Българчета бяха.

  Предлагам ти да спреш до тук с избирателността. И да почнеш да не понасяш ВСИЧКИ, които раждат деца, но ги оставят безпричинно, които си осакатяват децата и ги карат да просят. ВСИЧКИ- това ще рече да не изключваш българите от тази категория, защото българин не е непременно равнозначно на света вода ненапита.

  И предлагам също така да не употребяваш изрази от типа на “общата сган от цигани”. Може да обидиш някой, който не го заслужава.

 4. Здравейте на всички 🙂

  Нека с усмивка Ви посрещна в този блог. Усмивка, която се опитват да потушат. Но не знаят, че въпреки много неща да могат да вземат, това не могат – усмивката и щастието, колкото и малко да е. Не исках, честно казано да пиша тази тема в data.bg , защото всеки от нас има проблеми. Но понякога нямаш избор. Всъщност винаги имаш – проблема е, че или не можеш да го направиш или не знаеш какво ще стане след това и само един Бог знае дали е добро или не. Темата и тук, и в други блогове, и в датата има за цел да спасим нас “бездомните”, но е и урок какво става, когато оставяме децата си на произвола на съдбата. Ние не се разделяме на цветове, пол, възраст, вярвания… Ние изживяваме една съдба – тази на бездомника. И ми е тежко, когато видя човек по улиците на столицата на България да спи – повит с каквото е намерил. Никому не пожелавам това дори и на ближния си. И все пак оцеляваме: по един или друг начин. И гледаме да помогнем с каквото можем – малко, но от сърце. Защото разбираме и знаем, какво е да ти липсва най-ценното: семейството; най-топлото: твоя дом; и че приятелите са всичко – в беда и радост.
  Децата, които израстват в домовете и навършвайки 18 години излизат често голи в големия свят. И само душата им знае, колко болка изпитват. Тя не е по-малка от тази, която са видели в “тъмната стая”, защото с 3 лв на месец (правилно прочетохте) за малки и 6 за големи – ама доникъде. Работят, изтърват знания и какво – гол, готов за дряновата пръчка на живота.
  “Ма Господине, вие не сте сирак. Вие сте бездомен и е трябвало да си намерите отдавна жилище и работа”. Добре. Кажете ми, защото аз май от математика не разбирам как с 2 минимални за страната заплати (и то ако работиш) в днешно време може да оцелееш и живееш нормално? Кое е нормално бре Хора, кажете ми? Да плащаш 200-250 лв наем, плюс консумативи и да ти останат 100 лева…
  Едно кисело мляко е 0.70 лв. Една “пърленка” е 0.50 лв. Аз с математиката спирам…
  Не ме разбирайте погрешно – не ни съжалявайте. Ние сме Ви безкрайно благодарни за всичко. Ето подарявам ви усмивката си – поне тя ми остана. И приятелството, което срещнах у Всички Вас – безценно е за мен. Ще ви обичаме – без значение къде ще посрещнем утрото.Благодарим – за всичко!

  Искрено Ваш! Иво Кабаков

  п.п.: Вчера, когато си взимах аванса, шефа ме изненада повече от приятно: отдели свои собствени 400 лв за да мога чрез агенция да си наемем стая. Безкрайни Благодарности! На Него, На всички приятели във data.bg, тук в блоговете, и всички които неволно изпускам!

 5. Legion

  Стига си говорил глупости,видях че си турчоляк,но това не означава че ще ти позволя да заблуждаваш останалите “либерали” с лъжите които говориш.

  Участвам в Ротари клуб и ходиме през месеца веднъж два-пъти в домове или училища за сираци и малоумни-предимно са циганета,българчетата са малцинство там!
  Ти се опитваш да ни изкараш като уродският народ,които не прави нищо за горките малцинства и ги оставил не само тях,а всички под слънцето в тази скапана държава на произвола на съдбата.
  Live is hard.

  Такива като тебе-Адем Кенановци или Касим Дал-овци сте национални врагове,уж мили и добри,плащате си данъците,живэ според законите,а си се чуствате турчоляци и само чакате момента да си направите и вие едно Косово или пък пази Боже ( не визирам Аллах ) да завземете цялата държава!

 6. Empire,значи според теб няма разлика между турлак и турчин? Лошо. За теб. Това показва ниска обща култура.

  И ти се изживяваш като какво, при условие, че интелигентността ти е недостатъчна да се присетиш, че турлак не се пише, нито се произнася по един и същ начин като турчин, значи едва ли е едно и също. Освен това някои хора с природна поне интелигентност, когато нещо не им е ясно- те питат. Като не знаеш кои са турлаците, ти защо не попита, а побърза да ме отурчиш и помохамеданчиш по няма такава логика? Изложи се ти. Да.

  Турлак е побългареното на ТЪРЛЯК. Търляк, това ще рече в превод на български “ОГРАДА”. Турлаците са бивши номади, уседнали по земите на българите и на сърбите. Много турлаци в България идват от комшиите ви, но със сръбско самосъзнание, което на мен лично не ми допада.

  Мне. Не сме мюсюлмани. И не- не чакаме момента да си направим някакво Косово. Още по-малко ни е запритрябвало да ви вземаме държавата.

  Аз също живея тук, ясно ли ти е. И искам тази държава да е добре, за да е добре и на мен (както и много цигани и много турци, каквито познавам- също). Сега вашата държава е зле, но аз за разлика от някои от българите, които забягнаха по други държави като плъхове от потъващ кораб, аз не си събрах багажа и не напуснах. Опитвам се да бъда от полза не някъде другаде, а тук, с каквото мога. Работя. Плащам си данъците. Правя нещо за тази държава в социален план. Такова, каквото много българи не правят, не биха правили и не им пука да направят.

  Още нещо по въпроса за етноса ми имаш ли да ми казваш или да считам тази част от разговора между мен и теб за приключена?
  ————-
  Този дом за сираци, който аз визирам, беше в такова съотношение на децата.

  Ротари клуб в София, Русе… Къде? Ако е в София, няма да ме учуди това, което ти поднасяш като информация. Тук концентрацията на бедни и нискообразовани от етносите е страшно голяма. Както и между другото е голяма концентрацията на престъпните елементи като цяло.

 7. “п.п.: Вчера, когато си взимах аванса, шефа ме изненада повече от приятно: отдели свои собствени 400 лв за да мога чрез агенция да си наемем стая. Безкрайни Благодарности! На Него, На всички приятели във data.bg, тук в блоговете, и всички които неволно изпускам!”

  Това е добре.
  ———-
  Аз разпитах за стая в Люлин, но за сега нямам отговор.

 8. Empire, ще взема отношение сега в отделен пост по още една умност (извинявай, ама по друг начин не мога да определя написаното от теб), която си успял да сътвориш. Този твой БИСЕР имам предвид:

  “Ти се опитваш да ни изкараш като уродският народ,които не прави нищо за горките малцинства и ги оставил не само тях,а всички под слънцето в тази скапана държава на произвола на съдбата.”

  Това е поредното ти СЛЯПО лепене на етикетчета, от мащаба на слагането на знак за равенство между турци и турлаци. Предлагам ти да се въздържаш от такива квалификации на сляпо.

  Напротив, не се опитвам да изкарам българите уроди. А както многократно повтарям – не може да се слагат всички в измислени категории:
  1. и да се прави разказ по картинка колко са зле всички от етносите, как всички те са от крадец на по-лоши, как само етносите си изоставят децата и т.н.
  2. от българите по-добродетелни няма

  Защото и сред българите има крадци, убийци, простаци и прочие, както ги има и сред етносите. Респективно не всички от етносите са прости и неуки, са крадци, са лишени от морал, от чест, от достойнство.
  —————
  Не е логически издържано да се изказваш за всички по този начин, по който го направи.
  —————
  Това какъв е един човек НЕ ЗАВИСИ от цвета на кожата му, нито от произхода му. Зависи от други работи.
  —————-
  Обидно е да те принизяват заради етническата ти принадлежност, да те обвиняват в какво ли не на принципа: “Те всички са такива” (обикновено това са мисли на хора, които през живота си не са се запознали с нито един от етносите лично) и да те третират като трето качество човек, често и с омраза.
  —————–
  Нека те светна още нещо. Моят род живее по тези земи вече няколко века. Вярно, в село, където турлашкото и циганското население преобладава (и почти няма българско такова), но живеем тук. За целия ми съзнателен живот, само един от българите, забележи ЕДИН от българите (една жена), ми казва- ти живееш тук,предците ти са живяли тук, значи си българин. При това положение, че вие самите, българите, ни делите от вас си, при думи от типа на тези:

  ~~”сте национални врагове,уж мили и добри,плащате си данъците,живэ според законите,а си се чуствате турчоляци “~~

  Теб те питам- как да се чувствам от българите? Национални врагове сме ви били! Това е ОБИДА към всички от етносите, които с нищо не са навредили на никого.
  —–
  После- ами те не се изживяват като българи. Каквото ти сееш, това ще жънеш. С приказки от типа на “етносите са национални врагове”, ти сееш омраза. Познай от три пъти какво ще пожънеш. Каквото ще пожънат онези, които сляпо мразят за идеята да мразят и някой да им е виновен за калпавата ситуация в момента, за който няма благоденствие ни за българи, ни за етноси.
  И ми кажи ти какво искаш за тази България- омраза между живеещите в нея, разпад, породен от етнически вражди (което води единствено до дебеенето на особи от политиците) или сътрудничество между хората в нея, което да я изведе на по-добър път? Ако искаш разпад- сей омраза. Ако ли не- смени си тона, дето ми държиш и си смени отношението към хората от етносите. На всеки според заслуженото- мрази крадеца, уважавай честния, според делата, а не според произхода, не според вярата, не според цвета на кожата. Защото всички живеем тук и ако не се разбираме… Всички ще патим.
  ——

 9. П.П. И Empire, надявам се да пиша понятно за 17-18 годишен, какъвто ти личи че си, но ако нещо не разбираш, препоръчвам ти да питаш. Това е по-правилно, отколкото да се опитваш да гадаеш.

 10. И какво сега? Имо трябва да плаща данъци на майка си? Не стига, че сме го захвърлили на улицата, ами и да работи на две места, да яде кисело мляко и да плаща и данъци. ЧУвам и че тея ДВН-та били по-зле от студентски общежития – живеели по много, на студено. Много ли ще й тежи на държавата примерно да отпусне няколко стотин удобни легла, да освободи децата си от данъци (поне в началото) и примерно да покриве висшето им образование. И после се чудим защо интелектуалците мигрират и… оф, някой отгоре пак ни прави на овце. Глупави овце, послушни овце. А я си представете, че Иво сега влезе в университет. Ще плаща някаква семестриална такса и към 50лв за стая. Смогва се и да се работи едновременно с това. Мисля, че така не само ще се закрепи, но и ще е полезен за майка си и тя ще спре да му е мащеха.
  Това, че не знае какво е семейство е много… Ря! Да, ама нещо подминаваме тая тема. Страх ни е да коментираме тези неща. Прекалено тежки ни идват, нали?! Ето, дори и той не пише за това – толкова се е шашнал, че не спира да благодари насам-натам. Дава ни уроци, нали?! Сериозно: Иво, има време, моля те – опитай да запишеш висше. Познавам един човек, дето му объркаха документите и сега много го е срам, че не е “образован” 🙁

 11. Смятам, че е крайно време да престанем с тези идиотски приказки- тоя е българин, оня турчин и т. н.

  По всичко личи, че България бавно, но сигурно се превръща в мултинационална държава. След време българите ще бъдат малцинство в нея, защото от години имаме един неудържим отрицателен прираст на българското население.

  Знайно е, че природата не търпи вакум. На мястото на неродените българи с голям успех се заселват англичани и японци. Да видим какви нови сънорадници ще се появят в бъдеще…

 12. Господин Апостолов,даже ме е срам че ви наричам господин-такъв евтин тарикат от тип WС телешоп не бива да бъде наричан дори и така.Няма да ни бъдат сънародници англичани и японци,а цигани и турци.

  Сега се зачетох,че си писал ТУРЛAK,а не турчоляк.Турлаците знам,че бяха някакво племе със сръбски произход или нещо такова – все тази.

  <<<>>>

  Ха,да помислиме кои не си плаща данъците и живee на чужд гръб? Кои шибан-мързелив етнос?

  Но сме виновни ние българите и сме още по-скапан и мекушав народ щом ги търпиме онези с резаните патки и още по-долните цигани.

  Кажи ми една страна в света,кадето два различни етноса си живеят кефлийската-Ирландия,Индия,Африка някъде може би,Косово-Сърбия,Осетия???

  Сэме омраза… сэме циганско семе и ще жънеме всички мизерия,простотия и глад! Защото те няма да се променят,няма кои да го направи.

  Ти сериозно вярваш ли че с тази демографска мм картина,която се очертава България да придобие в следващите години ще просперираме?

  Аз не и по дяволите ако това стане Канада,Щатите,Германия може да сдобият с още един беглец от Балканите.

 13. Нещо ти се сливам с Апостолов май… Не внимаваш.

  Виж сега, за да си в състояние да водиш смислен разговор, ти трябва концентрация на вниманието, която да е достатъчна, за да не сливаш в едно писанията на различни хора. Това предполага и възможност да осмисляш какво ти се пише.

  Ти си задълбал в твоя си свят и отговаряш, но наизуст, а не в резултат на осмисляне на различни гл.т.

  По какво личи, че ти можеш да разсъждаваш логически издържано? Покажи ми по какво и ще ти отговоря на горния ти объркан пост, ако преценя, че мислиш и ще разбереш отговора ми.

 14. (от форума на data.bg)

  Добър вечер на всички юзери!

  Днес се проведоха няколко разговора във връзка с тази тема.

  Първо да припомня, че преди 2 седмици , в сайта на МТСП бях задал въпрос и все ощя НЯМА не само адекватен, но какъвто и да е било отговор.

  http://www.mlsp.government.bg/bg/faq/lis…..8&offset=20

  Днес, 25.02.2008 година (понеделник) бе връчена заповед номер ЗСУ 121/20.02.2008 , на основание чл.40, ал.1 от Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане, във връзка с чл.19 от Закона за социално подпомагане , както и молба с вх.номер 94 ии-24 /19.02.2008 да бъде приет Иво Румянов Кабаков, с мотив “социални индикации за срок от 3 месеца”, считано от 01.01.08 година.

  След разговор със социален работник ето какво се уточни:

  – Към този момент няма правно тълкувание за Постановление 286/23.11.2007 година, но ако в момента се наложи да напуснат (както вече повечето сме подготвени и психически, и физически, търсейки стаи под наем) то трябва да освободят заеманата стая.
  -30% от приходите на човек (или 66 лв, по декларираност заради осигуряване на база минималната работна заплата за страната, преди дата 01.02.0Cool е месечния наем за легло.
  -Преди или най-късно на 01.03.08 всеки от всичките живущи във всички Центрове за Временно Настаняване (ЦВН) трябва да получи едномесечно предизвестие за освобождаване на стаята, както и предаване на заемания инвентар (легло, завивки, маса и т.н.)
  -Най-голям шанс за “спасение” имат картотекирани бездомни , които имат възможност да получат държавно “собствено” жилище със сходни условия на живот. Всички останали започват самостоятелен живот. Това са 70-90% от настоящите живущи.
  -Нито един няма представа от тук накъде… НИКОЙ!

  Търсиме из интернет брой 101 от 2007 , както и самия Закон (изм.;доп.)
  за подробна информация. Тъй като едва ли ще се намери някакво адекватно тълкувание, може само да пожелая на момчетата и момичетата успех! Не искам даже да продължа по този въпрос в момента…

  В сряда и в четвъртък имам 2 срещи, благодарение на юзерите skaschiyski и dlike! Все още работиме и по въпроса – квартира. Ще пиша допълнително!

  Приятели,

  Днес ми зададоха въпроса: “Е не ви ли писна да живеете на гърба на държавата “? Дали ще ми повярвате в следващите редове или не – право на Ваш избор. Работя от 14- годишен. Както повечето от Вас. Било в помощ на родителите си или да си съберат за да си купят нещо. Бил на свободен наем, както и много от Вас в момента. За да не тежат на родителите си и/или за да се усамотят. И съм се справял. Когато проверявах за гарсониера на изплащане си казах : да имам шанс, само това. Не ме съжалявайте. На 28 ако не мога да се оправя направо ме отпиши от тоя живот. Но има пътеки, в които дори и самите ние сме безсилни! За добро или лошо…

 15. Svetlina написа:

  “Дава ни уроци, нали?!”

  Дава най-трудният урок, който можеш да си представиш. Да спрат такива като теб да му потъпкват достойнството.

  А ти какво правиш?

  Дано да успееш да научиш този урок, който Иво дава, защото това се учи трудно. И не включва крокодилски сълзи, нито раздаване на съвети на килограм.

  Но най-вече не включва публичност. Или можеш и помагаш тихомълком, за да не поставиш човека отсреща в неудобно положение с публичността, или не можеш да помогнеш и си траеш, пак по същата причина като тази, която вече посочих.

 16. @Milena Расист си, расист поне си признай…

  Вярно е циганите раждат много, но да кажеш, че всичките осакатяват децата си и ги карат да просят е прекалено.

  Иначе чакам с интерес да се появи британско малцинство в България- да видим дали тогава ще има протести срещу “новините на майчин език” 🙂 Със здраве

 17. от forums.data.bg

  Днес в 17:00 часа се срещнах с журналиста от “Панорама” Елина Цанкова. По време на разговора обсъдихме положението, в което се намират ЦВН-та. Обсъдихме и бъдещето, на тези които излизат от ДОВДЛРГ. Показах й статистиката към този момент , направена за последно през 2007 година за техния брой, за броя Социални заведения, за броя на “бездомните потребители” ползващи услугите на Социалното Министерство. Зарадва се, че съм попаднал във форум като този, който е сплотен в много отношения. Попита ме за някакви алтернативни варианти като предложих за изменение, допълнение или премахване на постановление 286 от 23.11.2007 година на МС, както и да се заемат сериозно с даването на общински жилища по направление “картотека”. Обсъдихме и положението в ЦВН-та, както и предлаганите услуги. Обеща да говори с редакторите на предаването или ако по една или друга причина “Панорама” не може да се заеме, то да сигнализира на свои колеги от различни медии и предавания.

  Също така утре имам среща с италианска неправителствена организация по покана на dlike както и на отговарящия за България на тази фондация. Срещата е предвидена по повод този проблем и неговото в частност решаване.

  В петък (29.02) от 10:00 часа ще се ходи на наблюдение за стая в кв. Божурище. Стаята по предварителни думи е таванска и има условия за живот. Като шанса за настаняване там е повече от 90%.

  Приятели, искам да изразя безкрайната си благодарност на всички! И не само от мое име, а и от името на “бездомните потребители”. Без значение как ще се развият нещата оттук-нататък форума на дата.бг показа нещо изключително: загриженост, доверие, сплотеност. И това е чест за уважение! Благодаря ви!

  Доп.: Благодаря и на Станислав и на Вас за страхотната подкрепа!

  В петък ще публикувам и останалите 2 резултата!
  С уважение, Искрено Ваш! Иво Кабаков

 18. Здравейте на всички!

  Както обещах – помествам резултатите от двете срещи вчера и днес. Вчера по покана на италианската асоциация “Приятели на деца”, с представителство в Б-я се срещнахме в 15:30 и проведохме разговор относно проблемите, които имат ЦВН-тата към този момент, “потребителите” ползващи техните услуги, както и децата навършващи 18 години, напускайки ДОВДЛРГ.

  ЦВН-тата имат един основен проблем и той е, че имат постановление но БЕЗ КАКВАТО И ДА Е ПРАВНА ЗАЩИТА. 17 ЦВН-та в цялата СТРАНА, с общ брой настанени 758 потребителя е статистиката за 2007 година. Едва около 10 % до 20 % имат ТЕЛК,ЛЕК и/или право на картотекиране. За да има право на решение от ТЕЛК , както и други лекарски комисии, трябва да има временна или трайна нетрудоспособност, определена в Закона за това. За да има право на картотека, която му дава зелена светлина за КАНДИДАСТВАНЕ за общинско жилище потребителя трябва да има минимум 10 години без прекъсване жителство в един град/община или селище. Прави се набор от документи, с който се кандидаства на определените за целта места. След това ако е одобрен се изчаква за получаване на такова жилище, като периода дори и някъде упомонат е най-малко 10 години … или средно около 20 години. Тези жилища са под “шапката” на общината, заплаща се наем както и всички ползвани консумативи.
  Всички социални заведения по непотвърдена информация от 2008 година минават под БЛАГОСЛОВИЯТА на Социалното Министерство. Ако , според разпоредбите на последното родителите не потърсят правата над оставеното си за отглеждане и възпитание дете повече от 12 месеца то те автоматично ги губят. МС работи по програма “Приемни семейства”, но резултатите са твърде болезнени и там. И за да заключим темата за ЦВН-тата само да спомена че 90% от всички потребители там освобождават заеманите стаи (най-често) на 31.03. Уведомителни писма за крайният срок вече се разпращат. Само както и по-горе споменах онези, които имат решение на ТЕЛК, както и чакащите жилище имат вероятност да получат разрешение за просължаване на срока на използване на услугите.

  Домовете за отглеждане и възпитание на деца лишени от родителски грижи са институции преди ЦВН-тата. Това 80 ДОВДЛРГ за цялата страна, с настанени СИРАЦИ 4586, по статистика за 2007 година. Повечето от тези инситтуции се издържат от дарения на частни лица, неправителствени организации, фирми. Получава се така, защото бюджета предвиден за всяко едно учреждение е твърде малко и в 90% от случаите той стига едва за първото шестмесечие на годината или в най-добрия случай за 9 месеца. На всички сираци в група “малки” се отпускат по 3 лв лични пари на месец, а в група на “големи” по 6 лв на месец. Правилно го прочетохте. Това е …
  “Не можеш да изискваш от едно дете на 15 години да има самочувствие с 6 лв. на месец. Той/Тя отиват да работят , изтърват от учебния материал и когато напуснат институцията се оказват с ниско образование”. Имат осигурени храна и подслон, но за останалото се мисли… АКО ИМА СРЕДСТВА.

  Чрез новото постановление всеки един от тези 5 000 деца, когато завърши средно образование има на разположение 3 месеца за да се устрой в живота: работа и жилище. Може да се пробва и за ВУЗ , където държавата се грижи до 25 години. Процентът рядко надхвърля 2-3. Нищо, че е необходимо да изкара и 3-ка бе значение кой е ВУЗ-а, стига да е държавен. Така МАЩЕХАТА поробва собствените си деца, още докато растат.

  С “Приятели на децата” мислим за обща асоциация, с членове от “бездомни потребители”, деца, лишени от родителски грижи и др. Идеята, заложена в техните проекти е идеална за развитие, но се иска време за осъществяване.

  Лично мнение: Според мен заедно с тази асоциация, както и други правителствени и не такива е да се създаде предложение пред МС да се съкрати срока за кандидастване за общински жилища, да се увеличи срока на пребиваване в ЦВН-та, както и да се отворят пътеки за развитие още в начално и средно обрзование. Да се отсеят /разграничат видовете бездомни, както и да се погледне на всеки един случай поотделно. Общините да разработят проекти за съвместно съдействие с МС, Социалното Министерство и асоциации за насърчаване заетостта на бездомните, тяхното образование и техния дом.

  —————————–

  Днес проверих и въпросната стая в кв. Божурище. Всичко е страхотно… само дето няма никаква вода. Имало е ремонт преди време и в момента подаването на каквато и да е вода до тавана е невъзможно. Намерих и стая в ж.к.”Люлин” 5, която я огледах и става за живеене. Има консумативи. Ще го мислим за легло (???) . Най-вероятно на 5-ти март се нанасям там. Въпреки простора в кв. Божурище, липсата на каквато и да е вода ме накара от отхвърля предложението. Така за сега търсенето приключва, но както споменах и горе ще движиме въпроса и с евентуално картотекиране.

  —————————

  В едни от последните редове на тази тема ми се ще, ако позволите да ви дам няколко насоки:

  – Никога не изоставяйте детето си! Мъката за Вас ще е голяма, но за него – 2 пъти повече!
  – Не забравяйте за тези деца: Това са наши деца и те разчитат на нашата обич, на нашата подкрепа!
  – Не ги съдете, защото душа носи всеки от нас – те страдат достатъчно, заради нехайството на мащехата си, но въпреки това обичат. Със сърце!

  Искрено Ваш! Иво Румянов Кабаков

  p.s.: Извинявам се, ако има печатни грешки!

 19. Empire е типичният български умник, който все още не е разбрал, че патриот се римува с идиот.

  Какви различни етноси има в Ирландия бе, аланкоолу? Те грамотен ли си, можеш ли изобщо да смяташ?

  България има САМО ЕДИН проблем- прекалено много некадърни протаци живеят в тази страна.

 20. Иво, да знаеш колко велика се почувствах като си купих ютията или дори рендето! Пожелавам ти най-най-най-удобното легло – може и мъничко е, ама да си е твое. Аз не вярвам, аз направо знам, че ще го имаш!

  ПП: Печатни грешки и да има не са важни, ти май не разбираш, че това което правиш предизвиква смущения в ритъма на сърцето и… абе… грешките са в главите на хората, не в теб и определено не в правописа. Дерзай, човече и се обаждай да ни радваш, нищо че някои няма да те разберат! Живей, дишай, бъди Иво! (Това прозвуча клиширано, но може да поясня, че Иво се казва племенникът на баба ми, който отрано е останал без родители и е отгледан от нея – като малка го боготворях, а сега ми е останало едно много много положително отношение към името).

 21. Определено Държавните институции абдикират от проблемите на тази социална група /изоставените, сираците /!
  Смятам, че е крайно време да видим действията на социалния Президент Г-н Георги Първанов, който традиционно всяка година организира благотворителен абитуриентски бал за децата без родители но със сигулност не е направил нищо в насока за промяна в социалното законодателство. Има предложение за създаването на закон за сираците с който да се решава и този проблем относно бъдещето на бившите възпитаници на домове, къде да отидат да живеят. Съветника по социалните въпроси на Президента на Република България Г-н Николай Николов явно не желае да седне и се занимава с този сериозен въпрос. предпочита само абитуриентския бал да организира за малко реклама на Президента и с това приключват социалните ангажименти на Президента към тази социална група / сираците/ . надявам се скоро да се направят сериозни инициативи в тази насока.

 22. може да е малко, но конкретно:
  ако Иво се нуждае от сносни дрехи, може да разчита в случай на нужда, моят син би поделил с него своите.

 23. Здравей, Иво.
  Имаш ли личен е-майл адрес, на който да се свържа с теб? Благодаря.

  Надя

 24. Докато общувате так има надежда – за всички ни!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.