Великата приказка


Преди 20 години на тази дата съм се родил аз.

Преди 50 години на тази дата Юрий Гагарин е обиколил земята.

По този случай ще ви разкажа една история, която не искам да възприемате като нещо повече от това. Един мит.

В тази история се твърди, че Гагарин не е бил първият космонавт. Седмица преди него излетял Владимир Илюшин, обиколил Земята три пъти и се приземил потрошен в Китай.

Владимир Илюшин е синът на създателя на ИЛ-овете – доста известни руски самолети. Ако не ги знаете, запомнете ги, често трябват в кръстословици. Та въпросният руски младеж се говори, че имал амбицията да излезе от сянката на великия си баща. Затова започнал работа като изпитател на самолети при другата държавна компания, враговете на баща му. Не мисля, че съветската история спори за горните данни.

След известен период в кариерата си, на Владимир му се отдала възможността да стане първият космонавт в света. Млад, амбициозен изпитател на самолети, който да представи руската нация. Заедно с други подобни младежи преминал всички кръгове на подготовка и както се твърди в разни разследвания и конспирации, на 5 април 1961г. излетял в открития космос.

В английски вестник излязла публикация, че СССР ще постигне това. Руските медии мълчали.

Та както казах, Илюшин обиколил Земята три пъти, а не както било предвидено – веднъж и се приземил в Китай, където попаднал в местна болница и бил лекуван продължително време.

Комунистите изпаднали в паника, че успехът им, всъщност бил неуспех. Внимателно подбраният кандидат да олицетворява нацията го нямало, а руската машина „показала син екран“ точно когато не трябва.

След седмица излетял никому неизвестният Гагарин. Обиколил Земята веднъж и се приземил в някакво поле. Върнал се като герой.

Страните една след друга се изредили и изпратили хвалебствени телеграми за постижението.

Китайците не го направили.

Китайците излекували Владимир Илюшин, който впоследствие се върнал в родината си, за да може баща ми случайно да го види на някакво аеро изложение и да му вземе автограф.

На някакви по-недостоверни източници и от моят блог, се твърди, че преди да почине от естествена смърт (1 Март 2010) признал в интервю, че той е летял седмица преди Гагарин.

Това естествено става много след разпада на съветската машина.

Впрочем Гагарин, ако не знаете, е починал геройски – като пилот изпитател при самолетна катастрофа. Твърди се, че този му край е бил избран от партията, след като се пропил и започнал да опозорява името си.

 

Историята може и да не е истина. Може и да съм объркал нещо преразказвайки чути някъде неща. Не и вярвайте. В нея обаче се състоят поне няколко поуки, с които реших да ви занимая днес, когато ставам на 20.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.