Имат ли смс-ите спиране? С прът ли да ги убиваме?


Когато преди около половин година научих, че държавата задължава мобилните оператори да прекратят съобщенията за т. нар. игри, които минават през мрежата им бях готов да черпя наред. Досадните смс-и, които те подтикват да отговаряш на елементарни въпроси за по 2.40лв (с ДДС) до безкрайност тормозят страната ни вече от няколко години, а много невнимателни хора са се опарвали на тях. Всички обаче сме получавали такива съобщения, които ако не са ни заварвали с неизключен звук в неподходящ момент, то поне са били причина на раздразнение.

Законът за електронните съобщения ни позволява като потребители да поискаме тези съобщения да бъдат спрени към нашия номер. Привидно той се спазва, но това не трябва да бъде причина за предварителна радост, защото нещата не са толкова прости.

Още през септември се обадих на оператор на Глобул, в опит да се възползвам от това си право. Очаквах да ми се наложи да се обяснявам дълго, но това не се се случи. Най-учтиво ме попитаха за номера и ме увериха, че повече няма да бъда обект на подобни непоискани смс-и. Всичко както си му е редът. Или поне както трябва да му е редът.

През май получих съобщение от нова игра „Пари на Мига“ на картата си на Мтел. Обадих се на оператор за да повторя операцията, която бях направил още есента. При тях останах още по-изненадан, след като разбрах, че те дори си имат специален телефон, на който пращаш безплатен смс и всичко е наред.

Затова бях изключително учуден, след като отново получих смс от играта и то и на двата номера.

Обадих се на Глобул и ми обясниха, че всъщност не можело да се откажа от всички игри през тяхната мрежа. Всеки организатор на такава игра бил длъжен да предостави възможност смс-ите да бъдат спрени, но това трябвало да се случва при всяка нова игра. Операторката спря съобщенията към моя номер за тази игра, но ме предупреди, че при следващата отново ще получавам такива смс-и. Обаждането ми отне около четири минути и половина и то без да получа желания резултат.

При Мтел, нещата се случиха по-сложно. Първо се оказа, че явно смс-ът, който съм пратил на безплатния номер 17867 с текст STOP181, не важал, защото STOP не е изписано с главни букви. И при тях спирането важи само за конкретната игра. Също така, ако сте отговорили дори на първото ви изпратено съобщение, преди да ви искат ЕГН-то, е необходимо звъннете на *177. Там отново се свързвате с оператор и най-любезно молите да ви бъдат спрени и т. нар. подканващи смс-и, които възникват след като сте им отговорили на съобщение. Всичко това отнема около 15-16 минути.

Аз обаче бях доста настоятелен и след много загубено време разбрах, че Мтел дават възможност за евентуално спиране на всички игри, без да се налага всеки път да губите време в свързване с оператор. Това става с молба в свободен текст, която се оставя в произволен техен магазин. Времето за отговор от тяхна страна е 30 дни, но поне има вероятност да се отървете от това.

Покрай предишната подобна игра „SMS за милиони“ се вдигна доста шум. Обществото беше изненадано, че за участие организаторите изискват ЕГН. А в „Господари на ефира“ забелязаха някои нередности. Така спечелила награда скоро в друго предаване на Нова телевизия тогава печели и от играта. Също така на забавен каданс на избирането на печелившите номера, се вижда че се въртят едва три номера. Всичко това напомни за поставени победители.

Мобилните оператори обаче не виждат причина да дадат лесен достъп на клиентите си до свободен от подобни игри телефон. Това, което се твърди е, че те вземат по 50% от парите за съобщение или чисто по 1лв при съобщението, което ще ви струва 2.40лв. ЗЕС задължава лицето, което изпраща тези съобщения, в случая на „Пари на Мига“ това е „Ню Геймс“ ООД, да ви предостави възможност да се откажете от съобщенията. Така за всяка отделна игра, каквито вече се пускат през няколко месеца в страната, ако потребителят иска спокойствие трябва да отдели от 5 до 15 минути в чакане и разправии с оператори. На практика трудният достъп до това право го омаловажава и обезсмисля, което ни води на мисълта, че и в тази битка мобилните оператори побеждават.

 

И все пак, ако ви харесва да си „купувате щастие“, изпращайки такива смс-и се замислете къде отиват парите ви.

Както разбрахме, официален организатор на игрите е на „Ню Геймс“ ООД. Собствеността на фирмата се оказва доста любопитна. Неин управител според търговския регистър е Александър Георгиев Тошев, а съдружници в нея са фирмите Игеймс и Олд Геймс.

„Олд Геймс“ (в превод от англ. стари игри) всъщност се оказва изключително подходящо име, защото както показва проверката, тя е едно дърво от огромна гора хазартни фирми, растящи на благодатната почва на „Нове Холдинг“ и лично на Васил Божков. Неин собственик е фирмата „Ай Си ЕС“, която пък е собственост на фирмата „Евробет“. Последната има солиден опит в областта на хазартните игри, като тя е организатор на игрите „Еврошанс“ и „Лотомания“. Организира и популяризираната чрез телевизиите хазартна игра „Заплата 2000 лева без работа“. Мажоритарен дял в нея имат Борис и Лука Бекярови, чрез фирмите „Диджитал сървисиз“ АД, „Ерина“ Еоод и „Мелиора“ ООД, като и в трите фирми дялът им е равен. Чрез тях те държат 3 600 от общо 5 000 лв капитал на компанията. Като представител на мажоритарната в дружеството „Диджитал сървисиз“ пък е вписана фирмата „Вабо-2005“, чиито едноличен собственик е Васил Божков. Сред другите фирми с дял в „Евробет“ е „Глобус травел“ ЕООД, собственик на Еврофутбол. Той от своя страна принадлежи на чужди инвеститори и на родните „Нове Холдинг“. Те също така са сред собствениците на „Ай Джи Ем“, известна в миналото като най-големият роден играч в хазартния бизнес, а неин настоящ член на директорите стои зад друга фирма, собственик на „Евробет“. Всъщност всичко показва, че показва, че „Олд Геймс“ е просто е един от по-новите начини на „Нове Холдинг“ да участва в родния хазартен бизнес.

Техният съдружник в това е фирмата „Игеймс“. Две трети от нея притежават братята Милен и Димитър Ганеви, а техен съдружник е Александър Тошев. Тримата заедно имат опит в осъществяването на различни телевизионни игри и риалити формати, в които се ползва гласуването с смс-и. Впрочем сред тях е и „Биг Брадър“, което отчасти обяснява присъствието на Ники Кънчев като лице на кампаниите им.

Изглежда мобилните оператори не са сами в тази си поредна победа над гражданите.

Обновление:

По ирония на съдбата няколко дни след публикуването на текста ми се обади мой познат, защото спечелил 10 000 лв от играта. Още по-интересното е, че той от няколко месеца ползва карта на мое име, която си плаща сам редовно. Изпратил 246 смс-а и спечелил, а на мен ми се наложи да подписвам декларация, че нямам претенция за парите.

Обновление 17.11.2011:

@slavipz сподели в туитър две интересни снимки. Вижте ги сами:


11 responses to “Имат ли смс-ите спиране? С прът ли да ги убиваме?”

 1. Собствеността на фирмите организирали СМС терора е както следва:
  НЮ ГЕЙМС ООД – собственост на: 51% Олд Геймс ЕООД и 49 % ИГЕЙМС ООД

  Олд Геймс ЕООД е 100 % собственост на АЙ СИ ЕС”ЕАД
  АЙ СИ ЕС”ЕАД е 100% на ЕВРОБЕТ ООД
  ЕВРОБЕТ ООД е на:
  10% на Глобус Травел ЕООД -а тя е 100% на АЛЕКСАНДЪР ТУМПАРОВ
  8 % на АСМ 99 ЕООД – а тя е 100% на РУМЕН ЙОРДАНОВ
  10% на СИГУРО ЕООД -а тя е 100% на СТЕФАН НАЙДЕНОВ
  10% на ЕРИНА ЕООД – а тя е 100% ЕЛЕНА ДИНЕВА
  10% на МЕЛИОРА ООД – а тя е 50% на ЛУКА БЕКЯРОВ и 50% на БОРИС БЕКЯРОВ
  52% на ДИДЖИТАЛ СЪРВИСИС АД – тя е 99% на ВАБО-2005 ЕООД – а тя е 100% на ВАСИЛ БОЖКОВ

  49 % ИГЕЙМС ООД – собствеността на тази фирма е поделена между:
  33,3% ДИМИТЪР ГАНЕВ
  33,3% АЛЕКСАНДЪР ТОШЕВ
  33,3% МИЛЕН ГАНЕВ

  Разпределението на печалбата според дяловото им участие в поредицата фирми чрез „източването” на телефона на 11 годишната ми дъщеря участвала в играта с „безплатен” СМС на тел.181 през м. Май 2011 г. :
  28 СМС-а х 2,40 = 65,00 лв. без ДДС
  От тях:
  МТЕЛ – примерно за 28 СМС-а получава х 0,10 = 2,80 лв. (0.14 е цената за краен потребител)
  Останалите 62,20 се разпределят както следва:
  ВАСИЛ БОЖКОВ 16,32 ЛВ
  АЛЕКСАНДЪР ТУМПАРОВ 3,17 ЛВ
  РУМЕН ЙОРДАНОВ 2,54 ЛВ
  СТЕФАН НАЙДЕНОВ 3,17 ЛВ
  ЕЛЕНА ДИНЕВА 3,17 ЛВ
  ЛУКА БЕКЯРОВ 1,59 ЛВ
  БОРИС БЕКЯРОВ 1,59 ЛВ
  ДИМИТЪР ГАНЕВ 10,15 ЛВ
  АЛЕКСАНДЪР ТОШЕВ 10,15 ЛВ
  МИЛЕН ГАНЕВ 10,15 ЛВ

  ДА СЕ ЗАДАВЯТ ДАНО! И ТЕ И ДЕЦАТА ИМ !

 2. А от моето семейство чрез 10 годишния ми син откраднаха 115,20. Дано да умрат всички от този списък, а децата им да се разболеят! А Ники Кънчевдано да го изнасилят 100 негъра! бОКЛУЦИ КРАДЛИВИ! сКАПАНА БАНДИТСКА ДЪРЖАВА!

 3. Ако беше прочел законът и си беше държал на своето, когато говориш с операторите, щеше да знаеш, че операторът отговаря за обажданията и съобщенията с маркетингова насоченост и че може да ги спре за всички игри и че няма право да споделя данните ти с техните партньори, ако ще и само телефонният ти номер да е, без да посика преди това изричното ти съгласие. То не се изисква само за реклама на собствени продукти и услуги на доставчикът ти и може да бъде оттеглено по всяко време, като в закона има специален член(251) който гласи, че всеки трябва да осигури механизъм за оттегляне на съгласието ти и че можеш да го правиш по всяко време. Глобул са лъжци и трябваше да ги заплашвам за да ми спрат СМС-ите а от МТел ги спряха преди 5 години и от тогава имам само един СМС вероятно по грешка.

 4. Четох закона и се позовавах на него, когато спорих с тях. Говорих с различни оператори и дори посетих магазините им (вторите не отговарят за нищо, там не знаят какво правят и казват звъннете на оператор). Написал съм по-горе как тълкуват закона операторите и колко е трудно да се отървеш от есемесите въпреки него. После бях намислил да сезирам КЗП, но за нещастие не ми остана време. 🙂

 5. ще ги съдя, че ми нарушават системно личното пространство без предварително писмено съгласие от моя страна. не съм дала предварително съгласие и нямам установени бизнес отношения с изпращача. тези съобщения нямат опция за отказ за получаване на бъдещи съобщения подателя. използването на заблуждаваща информация, за да подвеждат получателите е подсъдно.

 6. Нямаме ли държава?И ако мислим, че имаме, а тя ни тероризира, защо не я дадем на “прокурора” на Европейския
  Съюз, ако има такъв.Живеем в Туземия, но не е ли редно някой туземец от нашите управляващи да ни припознае за свои хора и да се опита да ни спаси от терора на мобилните оператори, които играят ИГРАТА ЗА МИЛИОНИ ЧРЕЗ СЪОТВЕТНИТЕ
  ПРЕСТЪПНИ ФИРМИ?
  т.еФ.

 7. Прдлагам следното нещо: В определен ден да се блокират всчики офиси на мобилни оператори за 1 час с искане за спиране на СМС-сите. Как да стане това? На всеки офис се събираме по 10 човека и се нареждаме на опашка. Всеки иска да му се спрат СМС-сите. Размотаваме се достатъчно, така че офисът да остане блокиран за 1 час. Естесвено трябва силна интернет кампания, за да се постигме маскимален ефект.

 8. 15.08 12:51 – След Ники Кънчев, да звъннем на Нико Тупарев: 0888 468 610 да разбере какво ни причинява
  Автор: ugov Категория: Забавление
  Прочетен: 197 Коментари: 0 Гласове:
  1

  След като редакцията на http://www.briz15.com публикува мобилния номер на Ники Кънчев/ 0888 901546/ в знак на протест срещу телефонния тероризъм, на който бяха подложени милиони граждани участвали в играта “SMS за милиони”, дойде ред и на продуцентът Нико Тупарев. Той е съдружник на скандалния управител на фирма “Ню геймс”, Александър Тошев, която организира играта и носи отговорност за телефонния тероризъм, който преживяха абонати на мобилни оператори. Ето и някои интересни подробности относно собствеността на фирмата “Ню геймс”.

  Неин управител според търговския регистър е Александър Георгиев Тошев, а съдружници в нея са фирмите Игеймс и Олд Геймс. „Олд Геймс“ всъщност се оказва изключително подходящо име, защото както показва проверката, тя е едно дърво от огромна гора хазартни фирми, растящи на благодатната почва на „Нове Холдинг“ и лично на Васил Божков. Неин собственик е фирмата „Ай Си ЕС“, която пък е собственост на фирмата „Евробет“. Последната има солиден опит в областта на хазартните игри, като тя е организатор на игрите „Еврошанс“ и „Лотомания“. Организира и популяризираната чрез телевизиите хазартна игра „Заплата 2000 лева без работа“. Мажоритарен дял в нея имат Борис и Лука Бекярови, чрез фирмите „Диджитал сървисиз“ АД, „Ерина“ Еоод и „Мелиора“ ООД, като и в трите фирми дялът им е равен. Чрез тях те държат 3 600 от общо 5 000 лв капитал на компанията. Като представител на мажоритарната в дружеството „Диджитал сървисиз“ пък е вписана фирмата „Вабо-2005“, чиито едноличен собственик е Васил Божков. Сред другите фирми с дял в „Евробет“ е „Глобус травел“ ЕООД, собственик на Еврофутбол. Той от своя страна принадлежи на чужди инвеститори и на родните „Нове Холдинг“. Те също така са сред собствениците на „Ай Джи Ем“, известна в миналото като най-големият роден играч в хазартния бизнес, а неин настоящ член на директорите стои зад друга фирма, собственик на „Евробет“. Всъщност всичко показва, че показва, че „Олд Геймс“ е просто е един от по-новите начини на „Нове Холдинг“ да участва в родния хазартен бизнес.

 9. Да не говорим, че Мтел проявяват избирателност на кой да пращат тия СМС-и. Откакто сметките ми почнаха да минават 100 лева, не съм получавал никакъв СМС за подобни игри, а преди това ме тормозеха редовно.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.